UA-219942626-1
Dolar 32,3382
Euro 35,1168
Altın 2.233,72
BİST 8.728,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Çar 7°C
Per 6°C
Cum 7°C
Cts 10°C

Milli Mücadele’nin en önemli dönüm noktalarından Büyük Taarruz’un 100. yılı Ne Anlama gelir? Anlam ve Önemi nedir?

Milli Mücadele’nin en önemli dönüm noktalarından Büyük Taarruz’un yüzüncü yılı

A+
A-
26 Ağustos 2022 10:26
606
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının temellerini atan Büyük Taarruz, yüz yıl önce bugün, 26 Ağustos 1922’de sabaha karşı topçu atışı ile başladı. Taarruz, 9 Eylül’de Türk ordusunun işgal altındaki İzmir’e girmesi ve 18 Eylül’de Yunan ordusunun Anadolu’dan tamamen atılmasıyla sonuçlandı.

Büyük Taarruz’un Milli Mücadele’nin en kritik aşamasını oluşturduğunu belirten tarihçi Doç. Dr. Hazal Papuçcular, “Milli Mücadele, 1921’deki Sakarya Zaferi ile ne denli güçlendiğini tüm dünyaya göstermişti ve Kurtuluş Savaşı içerisinde hazırlıklar ilk kez bir taarruz için yapılmaya başlanmıştı. Bu taarruz, Anadolu’daki Yunan işgaline vurulacak son darbe olarak tasarlanmıştı ve kaybedilmesinin hem ülke hem Anadolu hareketi hem de bu hareketin lider kadrosu için geri döndürülemez sonuçlarının olacağı muhakkaktı. O sebeple taarruz hazırlıkları yaklaşık olarak 10 ay sürdü” dedi.

#MalazgirtZaferi #MalazgirtZaferi1071 #BueyuekTaarruz #BueyuekTaarruz100yasında #BueyuekTaarruz1922 #26Ağustos1922 #mustafakemalatatürk #cuma #gündem

DİPLOMATİK GÜÇLENME

Bu hazırlık sürecinin yalnızca askeri değil, Ankara’yı diplomatik olarak da güçlendirecek bazı adımlardan oluştuğunu belirten Doç. Dr. Papuçcular, taarruz emrinin verildiği günlerde ilan edilen İyonya Devleti’ne de dikkat çekerek şunları söyledi:

“Mustafa Kemal Paşa, ağustos ayında yapılacak bir taarruz için temmuz ayında hazırlıkların yapılması emrini verdi. Bu emri verdiği günlerde ise Yunanlar, başkenti İzmir olan İyonya Devleti’nin kurulduğunu ilan etti. Yani 26 Ağustos günü sabaha karşı topçu ateşiyle başlayacak olan Türk taarruzu ya Türkiye’yi işgalden arındıracak ya da İyonya Devleti’nin varlığını kabul ettirecekti. Kısacası o gün başlayan taarruz Türk tarihi için tam bir ölüm kalım savaşıydı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.