UA-219942626-1
Dolar 32,4752
Euro 34,7669
Altın 2.442,51
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 21°C

TEMİZ ÇEVRE “HAK”TIR.

A+
A-
4 Haziran 2022 11:24
388
ABONE OL

Türkiye Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Münür Ballı sağlıklı ve güvenli yaşam için temiz çevrenin şart olduğunu söyledi. Ballı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yayınladığı mesajda şunları söyledi: Birleşmiş Milletler tarafından 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Çevre Konferansından alınan karardan sonra, her yıl 5 Haziran tarihi, çevre günü olarak kutlanıyor.

Sanayileşme ve teknolojik gelişme ne yazık ki çevrenin de hızla kirlenmesine neden oluyor. Bu nedenle 2018 Dünya Çevre Gününün sloganı “Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et” olarak belirlenmişti. O günden sonra ülkemiz de dahil olmak üzere plastik atıkların doğa ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için mücadele ediliyor.

Ancak, çevre kirliliği sadece plastik atıklarla sınırlı değil. Havanın, suyun toprağın kimyasallarla  kirletilmesi hâlâ en önemli sorun olarak karşımızda duruyor.

Bu kirlilik ne yazık ki sağlıklı gıdaya ulaşmamıza da engel oluyor. Coronavirüs salgını sürecinde gıdaya ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu fark ettik.

Çevre ve doğal ekosistemleri tehdit eden sorunların “sağlıklı ve sürdürülebilir kalkınma” anlayışıyla ele alınması kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Sürdürülebilir ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmek için doğal kaynakların dikkatli ve özenli kullanımı şart. Tarım alanlarının, ormanların imara açılması, bırakın sağlıklı gıdaya ulaşılmasını, gıdaya ulaşmamızı bile imkânsız hale getirecektir.

Hayat kalitesinin arttırılması temiz bir çevre ve sağlıklı gıdaya ulaşmakla mümkündür. Bu anlamda Paris iklim anlaşmasının Türkiye tarafından da imzalanması ve hayata geçirilmesi kuşkusuz çok önemlidir. Soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesi, kullanım ve içme suyunda temizlik, tarım alanlarımız başta olmak üzere toprağın ve denizin kirletilmemesi atıkların yeniden değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması, kamuya açık ortamlarda gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi hayat kalitesi ve refah düzeyini yükselecektir.

Bu amaçla 5 Haziran Dünya Çevre gününü kutluyor, temiz ve sağlıklı bir çevrenin herkes için “hak” olduğuna inanıyorum.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.