UA-219942626-1
Dolar 32,5542
Euro 34,9068
Altın 2.429,71
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 29°C
Az Bulutlu
Ankara
29°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 25°C

Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu

A+
A-
21 Temmuz 2022 15:18
400
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 14’te sabit tuttu.

Böylece TCMB, üst üste yedinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da faizi değiştirmemiş oldu.

TCMB daha önce Eylül 2021’de faiz indirimlerine başlamış, politika faizi 4 ayda 500 puan düşürülerek yüzde 19’dan yüzde 14’e çekilmişti.

2022 yılında ise yüzde 14’lük politika faizi değişmedi.

TCMB faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda “resesyon ihtimali” vurgulandı ve şu ifadeler yer aldı:

“Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam etmiş, dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır.

“Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır…

“Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir.

“Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.”

Ekonomistler nasıl yorumladı?

Finansal analist ve bağımsız enflasyon hesaplama araştırma grubu ENAG üyesi Mehmet Çağdaş İşim, Twitter üzerinden “Mevduatlarda %14’e devam dediler, bankalara %30 vermek içinse karar çıkardılar… Bankaya verilen faiz haram değil, vatandaşa verilen faiz haram…” paylaşımını yaptı.

Ekonomist Emre Alkin da katıldığı İnfo Yatırım’ın YouTube programında; gıda, enerji, resesyon riskleri varken faizin yüzde 14’te tutulmasının “doğru bir politika” olmadığını söyledi.

“İşin iktisadi boyutu kadar siyasi boyutu da önemli. Siyasetin de bir içeriği vardır. İçerik doktrindir. Cumhur ittifakı doktrininde faizle ilgili alerji olduğu gerçek. Ben zaten bir yükseltme yapılacağını düşünmüyordum” yorumunu yapan Alkin, enflasyonun yüksekliğini vurgulayarak “Önümüzdeki dönemde politika faizi enflasyona yaklaşırsa mantıklı bir piyasadan bahsedebiliriz” sözlerini ekledi.

Ekonomi ve dış politika gazetecisi Dr. Barış Esen de yaptığı paylaşımla enflasyon ve faiz oranı arasındaki boşluğa dikkat çekti.

Twitter paylaşımını geçin

Twitter paylaşımının sonu

Ekonomist Özlem Derici Şengül, TCMB’nın açıklamasını sosyal medyada “Sonunda fiyatlama davranışındaki bozulmaya geçici demeyi bırakmış, resesyon ihtimalini metne koymuş, cari denge üzerindeki riskleri çeşitlendirmiş ve enflasyondaki düşüş için baz etkisini beklemeyi bırakmış bir TCMB görüyoruz. Artık düşüş sadece küresel barışa bağlı…” şeklinde yorumladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.