UA-219942626-1
Dolar 32,3363
Euro 35,1567
Altın 2.244,16
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 6°C
Cum 9°C
Cts 10°C

haoyue nedir? haoyue Mesajı? Ne işe Yarar? Kullanım amacı? Tüm detaylar…

A+
A-
23 Haziran 2022 12:54
523
ABONE OL

Voltmetre, ampermetre ve ohmmetre cihazlarının yaptığı işlemlerin tamamını  tek cihaz ile yapmanızı sağlar. Kısa ve öz şekilde de multimetre yardımıyla  devredeki akım gerilim direnç büyüklüklerini hesaplayabilirsiniz.Elektronik dünyasında en önemli ve en faydalı cihazlardan birisidir. Multimetre kullanmak elektronik projelerin yapımında olması gerektiğinden de çok fayda göstermektedir.

 

Analog ve dijital olmak üzere ikiye ayrılır ;

 

 

ANALOG MULTİMETRE NEDİR?

 

  Analog multimetreler günümüzde eskisi gibi sık kullanılmamaktadır. Analog multimetrenin üzerinde skala vardır.Skalalı bir yüzeye sahiptir. Skala gerilimde oluşan değişimleri gösterme açısından daha avantajlı olsa dahi bozulma ve yanılma payı yüksektir.Bu nedenle günümüzde de skalalı multimetreler pek fazla kullanılmamaktadır. Dijital olan multimetreler her açıdan daha avantajlıdır.

 

 

DİJİTAL MULTİMETRE NEDİR?

 

  Hem okumayı hemde daha dayanıklı olduğundan günümüzde pek sıkça kullanılmaktadır.LCD ekran arayüzüne sahiptirler.Fiyatları daha ucuz veya daha pahalı olabilirler. Fiyatlar genellikle multimetrenin hassasiyeti veya dayanıklılığı belirliyor.Ölçülen değerler genellikle rakamlar ile  gösterilir. Kullanmadan önce muhakkak kullanma talimatını okumanız gerekmektedir.Bazı modellerin ısı sensörü harici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.Modellerin çoğunda yüksek akım ve gerilim sigortası mevcuttur.

 

MULTİMETRENİN BÖLÜMLERİ NELERDİR?

1  Akım ölçerken problardan biri buraya takılır

 

2 Voltaj, direnç ,diyot (kısa devre) ölçümü yapılırken prob buraya takılır.

 

3 Common bölümü prob sürekli buraya takılır.

 

  • A= DC Voltaj ölçmek için mandalı buraya getirmeniz, ölçeceğiniz kaynağın potansiyel farkını bilmiyorsanız eğer, en yüksek değerden başlamalısınız.

  • B= Direnci ohm üstünden ölçerek kullanılmalıdır.

  • C= Buzzer diyot kısa devre ölçümü için kullanılır,iki prob birbirine temasta bulunduğu zaman ses ile yapılmaktadır.

  • D= Cihazdan cihaza değişir ,ama multimetrelerde kare dalgalı sinyal üretilir.

  • E= Transistör ölçümü daha doğrusu sağlamlık testi yaparken kullanılmaktadır.

  • F= Transistör DC akımını ölçerken kullanırız ,maksimum 10a kadar çalışmaktadır..

  • G= DC ölçerken kullanılmaktadır

  • H= AC voltaj  ölçerken kullanılmaktadır.

  • T= Transistörün hFE değeri için kullanılmaktadır

 

MULTİMETRE KALİBRASYONU NEDİR?

 

  Multimetreler çok sık kullanıldığı vakit bazende olsa hatalı sonuç verebilir.Bu hataları gidermek istiyorsak elektronikçilerde kalibrasyon işlemi bulunmaktadır bunu için  multimetreler tamir edilmektedir.Günümüzde multimetreyi bu şekilde kullananlar böyle sorun yaşamaması için daha baştan aşağıya iyi bir multimetre almaları gerekmektedir.

 

MULTİMETREYİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

 

  1. İleride yapacağımız işleri düşünerek yararlı olacağına inandığımızı almalıyız.

 

  1. Multimetre alırken marka seçimine çok dikkat etmeliyiz.

 

  1. Eğer ilk defa multimetre alıyorsanız basit ve giriş seviye bir model seçmenizde fayda var.Çünkü gelişmiş olanları kullanmak ilk etapda sizi biraz zorlayacaktır

.

  1. Bazılarında ise  kıskaçlı problar vardır. Kıskaçlar yüzünden devre ölçümü yaparken zorluk çıkar.Bundan dolayı ince uçlu prob kullanılması önerilmektedir.

  2. Giriş seviyesi aldığımız multimetrenin transistör kazancını ,sıcaklığını,diyotları,kondasatör- transistör kazancını, sıcaklığı, diyotları, kondansatör-indüktör akım kapasitelerini hesaplama vb. özellikler bulunmayabilir.

2022 YILINDA ALABİLECEĞİNİZ EN İYİ DİJİTAL MULTİMETRELER NELERDİR?

  Marxlow DT-830D Dijital Multimetre(yeni başlayanlara)

İlk defa multimetre almak isteyenler için gayet ideal bir modeldir.Hem basit yapısından ötürü hemde fiyatına ötürü güzel ve kullanışlı bir alettir.  DC/AC voltaj ölçümü ,direnç ölçümü,transistör ölçümü vb. birçok ölçüm modu bulunmaktadır. İçinde bulunan buzzer özelliği ile diyot ölçümü yapabilirsiniz. Fiyatı ile piyasa da  bulunan en iyi multimetredir.

UNIT UT 33D+ Dijital Multimetre(orta seviye)

Çoğu multimetrelere göre 9V pil ile değil de 2 adet AAA kısa pil ile çalışmaktadır.İleriki zamanlarda pil değiştirmek gibi düşünceye sahip olanlar için hem kolay bulma açısından hemde maliyet açısından kolay bulunması için  avantaj sağlar. Arka kısmında bulunan ayağı ile masalarda dik durmasını ölçüm esnasında bize kolaylık sağlayacaktır.Bu multimetreyi alarak tüm işlemlerinizi halledebilirsiniz.

 

.Proskit MT-1233C 3 1/2 Dijital Multimetre(gerçek kalite deneyimi)

    

Pek çok ürünüyle tanınan kaliteli ürünleriyle oldukça popüler bir markadır.Bu yukarıda bulunan multimetrede bize en iyi örnektir.Performansa ve yüksek güvenilirliğe sahip pratik dijital multimetredir. Aydınlatmalı LCD ekranı,sıcaklık,diyot ve süreklilik ölçüm gibi ek fonksiyonları bulunmaktadır.2 adet AAA pil ile çalışmaktadır.

 

 Proskit MT-1710 True-RMS Otomatik Seviyeli Dijital Multimetre(daha çok özelliklere sahip)

 

Proksit başlı başına kaliteli bir markadır.Daha ileri seviye özelliklere sahiptir. Otomatik ölçüm özelliği sayesinde siz tekrar yapmadan değerleri rahatça okumanıza ve görmenize yardımcı olur. True-RMS desteği de bulunan bu model özellikle AC devrelerde yüksek doğruluk almanızı sağlar .Aydınlatmalı LCD ekranı bulunur.

 

UNIT UT 139C Isı Problu AC/DC True RMS Dijital Multimetre(profesyonellere özel )

Yüksek kaliteli multimetre  True RMS özelliğini desteklemek bir yana sıcaklık ölçüm probu sayesinde profesyonel kullanılır.Laboratuvar ortamında veya atölye çalışmalarında rahatlıkla kullanılır. True RMS özelliği sayesinde ölçümleri efekt değeri ile yapabilirsiniz.

 

Fluke 106(gelişmiş özellikler kesin ölçümler)

 

  Kesin ve net ölçüm yapmak isteyenlerin tam aradığı bulduğu ve seveceği bir  model.Kullanımı kolaydır.Kompakt bir cihazdır. El tipi dijital multimetreler ile defalarca doğru ölçümler yapılabilir.

 

roskit MT-3266 1/2 El Tipi Dijital Pens Ampermetre

 Devrenin hattını kesmeden ölçmek için kullanılan ölçü aletine pens ampermetre denir. Pens ampermetre ,multimetre mantığında çalışsa da görünüş açısından farklıdır.

 

En İyi Multimetre Markaları (2022)

  • Proskit

  • Unit

  • Fluke

  • Mastech

  • Brymen

  • TT Technic

  • Aneng
  • Habotest
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.